Alman Sosyal Demokratlar'dan "kira artışına fren" vaadi

Almanya'da ana muhalefet partisi SPD'nin muhtemel bir genel seçim zaferi halinde, kira fiyatlarını sınırlayacak çeşitli düzenlemeleri hayata geçirmeyi planladığı ortaya çıktı. SPD'nin sadece bununla da kalmayarak kira yardımı (Wohngeld) alanlar için "ısınma yardımı" uygulamasını yeniden başlatmayı hedeflediği öğrenildi.Sosyal Demokrat Parti'nin (SP

Almanya'da ana muhalefet partisi SPD'nin muhtemel bir genel seçim zaferi halinde, kira fiyatlarını sınırlayacak çeşitli düzenlemeleri hayata geçirmeyi planladığı ortaya çıktı. SPD'nin sadece bununla da kalmayarak kira yardımı (Wohngeld) alanlar için "ısınma yardımı" uygulamasını yeniden başlatmayı hedeflediği öğrenildi.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Steinbrück ve Federal Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier ile aynı partinin Aşağı Saksonya seçimlerindeki listebaşı adayı Stephan Weil'ın hazırladığı strateji taslağında yer alan hedeflere göre SPD kooperatif evlerini de yeniden teşvik etmeyi planlıyor.

SPD'nin başbakan adayı Steinbrück, Federal Meclis Grup Başkanı Steinmeier ve Aşağı Saksonya seçimlerindeki listebaşı adayı Weil'ın hazırladığı strateji taslağı kira fiyatlarının yasal düzenlemelerle frenlenmesini öngörüyor.

SPD'li siyasilerin hazırladığı dört sayfalık taslağı kaynak gösteren haber portalı Spiegel Online taslakta, "İyi ve tasarruflu konutların lüks mallar arasında yer almasına izin verilemez." ifadelerinin yer aldığını yazdı. Ancak diğer yandan sosyal demokratların genel seçimler sonrasında kuracakları muhtemel koalisyon için öngördüğü planlar milyarlarca Euro tutarında yeni yatırımlar yapılmasını gerekli kılıyor.

HEDEFLERİN MALİYETİ YÜKSEK OLACAK

Bu kapsamda "Sosyal Devlette Ödenebilir Konut İnşası" adıyla hazırlanan strateji belgesinde, "Almanya'da oturulabilir bir çevre ve konut altyapısı için yeniden yüksek maliyetli yatırımlar yapılması gerekiyor." ifadesine yer verildiği dikkat çekti.

Bu yılın ilk grup toplantısını Hannover'de gerçekleştirecek olan SPD Federal Meclis Grubu, açılış oturumunda Steinbrück, Steinmeier ve Weil'ın hazırladığı strateji belgesini ele alacak. Federal seçimlerin ardından eyaletler, yerel idareler ve sosyal kuruluşlarla birlikte kira mevzuatında iyileştirme yapmayı öngören SPD'nin, yıllık açılış oturumunda kira fiyatlarını sınırlama teklifini kabul etmesi bekleniyor.

KİRA ARTIŞLARINA "DÖRT YILDA YÜZDE 15″ SINIRI

SPD'nin kira fiyatlarında yapmak istediği düzenlemeler gerek mevcut kira sözleşmelerini gerekse yeni sözleşmelerde yapılacak değişiklikleri içeriyor. Buna göre yeni bir kira sözleşmesinde yer alacak kira bedelinin yerel kira ortalamasının yüzde 10'unu geçmemesi ve sürmekte olan bir kira kontratında ise kiraya dört yılda en fazla yüzde 15 zam yapılmasına izin verilmesi öngörülüyor.

SPD ayrıca kiralık evlerin tadilat bedelini de kiracılara yılda en fazla yüzde 9 oranında yansıyacak şekilde düzenlemek istiyor. Bilindiği üzere CDU/CSU-FDP'den oluşan koalisyon hükümeti geçen yıl başlattığı bir inisiyatifle kira artışlarına karşı tedbir alınmasını öngören bir adım atmış, ancak beraberinde kiracılara getirdiği fazladan yükler nedeniyle eleştiri konusu olmuştu.

EMLAKÇI KOMİSYONLARI DA SINIRLANACAK

Sosyal demokratların kira artışlarını frenlemeyi öngöre taslağı sosyal konutların artırılması için 2019 yılına kadar yılda ortalama 518 milyon Euro bütçe ayrılmasını öngördüğü gibi, emlakçı komisyonlarının yeniden düzenlenmesini de içeriyor.

Bu yeni hedef ise hazırlanan taslakta, "Emlakçı hizmetlerinin anayasaya uygun şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Ev sahipleri ve komisyoncuların üçüncü şahısların zararına olacak bir işbirliğine gitmesine izin verilemez." şeklinde ifade edildi.

SPD kira fiyatları için planladığı yeni düzenlemelerle, partinin başbakan adayı Peer Steinbrück'ün "başbakan maaşı" etrafında başlattığı tartışmaların akabinde dağılan imajını düzeltmeyi hedefliyor. Steinbrück'ün yaklaşımı SPD'nin Aşağı Saksonya eyaletindeki seçim yarışında zorlu bir kulvara girmesine yol açmıştı. CİHAN