AgaKulche'nin Perakende'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Necmi Korkmaz'dan Önemli Açıklama

Sektörün önde gelen kıymetli maden ticareti firmalarından AgaBullion'un bir markası olan, AgaKulche'nin Perakendeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Necmi Korkmaz'la konuyla ilgili konuştuk

Sektörün önde gelen kıymetli maden ticareti firmalarından AgaBullion'un bir markası olan, AgaKulche'nin Perakende'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Necmi Korkmaz’la konuyla ilgili konuştuk.  


Necmi Korkmaz, “Altının onsunun 1.800 doların üzerinde işlem gördüğü günümüzde en büyük risklerden biri, dolandırıcıların kendilerini sürekli geliştirmeleri ve piyasaya kafa karıştırıcı ürünler sunmaları; bu nedenle bir takının, hurdanın ya da külçenin içeriğini bilmek çok önemli. Bir üründe altının yanı sıra başka hangi metallerin hangi yüzdelerle bulunduğunu belirlemek ve ona göre de bir değer biçmek zorundayız.


Biz de artan altın sahteciliğine bir önlem olacak, kullanımı kolay, güvenilir sonuçları olan bir ölçüm cihazı arayışına girdik, bu dönem içinde AlmanGoldAnalytix firmasının altın analiz cihazlarıyla yaptığımızdenemelerdençok olumlu sonuçlar elde ettik ve Türkiye pazarına bu markayla girmeye karar verdik.” diye konuştu.


Korkmaz, “GoldAnalytix markasının kullanımı kolay, güvenilir ve hızlı ölçüm yapan altın analiz cihazlarını, AR-GE aşamasından üretime ve satışa kadar Almanya’nın Regensburg şehrinde katı kalite yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştirdiğinin altını çizen Korkmaz, “Garanti ettiğimiz yüksek kalite, sadece Almanya'da değil, dünya çapında satılıyor ve beğenilerek kullanılıyor.” dedi.

 

Sahte ya da düşük ayarlı ürünlerdenhem müşterilerin hem sektörün büyükzarar gördüğünü belirtenKorkmaz, hedeflerinin bu zararın en aza inmesine katkıda bulunmak olduğunu, sahteciliğin önüne geçmenin en önemli yollarından birinin de kuyumcu mesleğini icra eden meslektaşlarımızın arasında yeni teknolojik, güvenilircihazlarının kullanımının en kısa sürede yaygınlaşması olduğunu işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü;


“Altının ayarı, kuyumcularımız için hem alırken hem de satarken çok önemli. Bunun için kullanılan çeşitli analiz yöntemleri var ancak kullanılacak yöntem, hızlı ve temizolmalı ayrıca analiz yaparken numuneyi tahrip etmemeli. Kuyumcu esnafımız ise sadece asit testi dediğimiz, kullanımı zor ve kesinlik derecesi düşük bir yöntem kullanıyor. Bu yöntemle ürünün ayarı, sadece yüzeysel ve yaklaşık olarak anlaşılabiliyor. Ürünün kaplama ya da sahte olup olmadığını ancak kazıyarak ya da keserek kontrol etmek zorundayız. Bu da çoğunlukla kabul görmüyor ve ticari kayba neden oluyor.  


Toptan-imalat tarafındaki; büyük çaplı üretim yapan meslektaşlarımızın kullandığı bazı teknolojik sistemlerse hem çok pahalı hem de fiziksel olarak kullanımı çok zor.Ayar evlerinde yapılan ateş ve asit yöntemi numuneyi yok ediyor, laboratuvar yöntemleri kapsamlı pahalı makinelergerektiriyor, son olarak, tahribatsız bir yöntem olan taşınabilir XRF analizörlerinin de X-ışını floresansın (XRF) tehlikesi var. Oysa, kullanımı basit ve tahribatsız olan GoldAnalytixaltın analiz cihazlarıyla, altından mamul takıların, sarrafiyenin ve hurdaların ayarını dolayısıyla değerini sadece birkaç saniye içinde güvenilir bir şekilde belirleyebiliyoruz.” 


Cihazların tanıtımını da yapan Korkmaz,ihtiyaca göre farklı özelliklerive kullanım alanlarınıgöz önüne alarak, ilk etapta piyasaya arz edecekleri üç model hakkında şu bilgileri verdi:


“Özellikle, perakendeci kuyumculara tavsiye edeceğimiz CaratScreenPen, yüzeysel ayar bakma (mihenk taşı-asit) işleminin temiz, gelişmiş ve teknolojik alternatifidir.  CaratScreenPen,kalemden oluşan sofistike ölçüm sistemi sayesinde altından mamul mücevherat ve diğer nesnelerdeki altın ayarını saniyeler içinde ve tahribatsız şekilde belirler. 


Ürünlerinkaplama ya da sahte olup olmadığını kesme, kazıma gibi herhangi fiziki bir müdahale olmaksızın 500 µm derinliğe kadar hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edebilen cihazlarımızdanGoldScreenSensor. 10 gr. ila 50 gr. arası,GoldScreenPen ise 10 gramdan küçük külçelerin, madeni paraların ve gümüş eşyaların ölçümünü yüksek hassasiyet ve kesinlikle, PVC ambalajlarından çıkartmadan yapabilir.”


Cihazların, perakende ticaret yapan kuyumcular açısından alternatifsiz olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz diyen Korkmaz, GoldAnalytixaltın analiz cihazlarının makul bir fiyatla doğru, hızlı, kolay, tahribatsız ve taşınabilir bir yönteme ihtiyaç duyan işletmeler için en iyi çözüm olduğuna inandıklarını ve kesinlikle tavsiye ettiklerini belirtti.