ABD, Venezuela Kıyılarına Savaş Gemisi Gönderdi
ABD Başkanı Donald Trump, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Venezuela kıyılarına yakın bölgeye üç savaş gemisi gönderdi. Bu bilgiyi operasyonla ilgili kaynaklardan biri Çarşamba günü verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Venezuela kıyılarına yakın bölgeye üç savaş gemisi gönderdi. Bu bilgiyi operasyonla ilgili kaynaklardan biri Çarşamba günü verdi.
Bu hamle, Trump yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun tutuklanmasına yol açacak bilgiyi sağlayanlara 50 milyon dolar ödül koymasının ardından geldi. ABD adli makamları, Maduro’yu uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olmakla suçluyor.
AFP’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynağa göre, Aegis füzeleriyle donatılmış üç savaş gemisi, Venezuela’ya yakın Karayip Denizi sularına doğru yönlendirildi. Amerikan basını ayrıca Washington’un yaklaşık 4.000 deniz piyadesi göndermeyi de planladığını bildirdi.
ABD, Maduro’nun son iki başkanlık seçimini tanımıyor ve onu “Güneşler Karteli” olarak bilinen, ABD’ye göre suç örgütü olarak kabul edilen yapının lideri olmakla suçluyor.
Beyaz Saray Salı günü, Trump’a askeri gönderme ihtimali sorulduğunda, uyuşturucu kaçakçılığını durdurmak için “tüm araçları” kullanacağını belirtti.
Trump’ın basın sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan Trump çok açık ve tutarlı. Ülkemize uyuşturucu girmesini önlemek ve sorumluları adalete teslim etmek için Amerikan gücünün tüm araçlarını kullanmaya hazır” dedi.
Leavitt, Venezuela hükümetini “uyuşturucu terör karteli” olarak tanımladı.
Sözcü ayrıca, “Bu yönetimin bakış açısına göre Maduro meşru bir başkan değil; ABD’de ülkeye uyuşturucu sevkiyatından dolayı suçlanan bu kartelin kaçak lideridir” ifadelerini kullandı.
Buna karşılık Maduro, Pazartesi günü Washington’un “tehditlerine” yanıt olarak 4,5 milyon milis konuşlandıracağını açıkladı.