AB devleti Kuran yakılmasını yasaklamak istiyor

Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, dini öneme sahip nesnelere kötü muameleyi yasadışı hale getiren bir yasa teklifinde bulundu

Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, Danimarka hükümetinin dini öneme sahip eşyalara alenen kötü muamele edilmesini veya yok edilmesini yasadışı hale getirecek bir yasa hazırladığını duyurdu. Danimarka'da yakın zamanda meydana gelen bir dizi Kuran yakma olayı, Kopenhag ile birçok Müslüman ülke arasındaki ilişkileri gerginleştirdi.


Cuma günü gazetecilere konuşan bakan, hükümetin yakında "temel dini öneme sahip nesnelerin uygunsuz şekilde kullanılmasını" yasaklayan bir yasa önereceğini söyledi. Tasarının, örnek olarak Kur'an, İncil veya Tevrat'ın halka açık yerlerde yakılmasını cezalandıracağını açıkladı.


Hummelgaard, son dönemde yaşanan Kur'an yakma olaylarının, Danimarka'nın "giderek diğer ülkelere ve dinlere hakaret ve karalamayı kolaylaştıran " bir ülke olarak "giderek görüldüğü" anlamına geldiğini ve bu tür eylemlerin hem ülke içinde hem de yurt dışında Danimarkalıların güvenliğini riske attığını söyledi.


Bakana göre, yasa çıkarsa, kutsal metinlerin veya diğer ibadet nesnelerinin alenen yakılması eylemleri para cezası veya iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek. Ancak parlamentonun tasarıyı ne zaman oylamasının beklendiğini belirtmedi.


Teklif, Kuran yakma yasağının ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geleceğini savunan Danimarka muhalefet partilerinden bazı tepkiler aldı. Ancak Hummelgaard, eleştirilere "kişinin görüşlerini ifade etmenin bir şeyleri yakmaktan daha medeni yolları olduğuna " "temel olarak inandığını " belirterek yanıt verdi.


Temmuz ayında Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen de hükümetin , yetkililerin diğer ülkelerin büyükelçilikleri önünde Kur'an yakılmasını engellemesine olanak sağlayacak bir "yasal araç" aradığını ima etmişti .


Rasmussen, bu tür "son derece saldırgan ve pervasız eylemlerin" "Danimarka toplumunun üzerine inşa edildiği değerleri" temsil etmediğini vurguladı .


Ancak gelecekte bu tür eylemleri durdurmaya yönelik her türlü tedbirin yine de anayasal olarak korunan ifade özgürlükleri tarafından sınırlandırılması gerektiğini belirtti.
Komşu İsveç'te de son haftalarda bir dizi Kuran yakma olayı yaşandı. Stockholm ayrıca anayasal olarak korunan ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmeden kutsal metinlere saygısızlığı yasaklamayı da planlıyor.


İsveç Başbakanı Ulf Kirstersson bu ayın başlarında "Yasal olan her şey uygun değildir" dedi. Kendisi, ülkenin "İsveç'le çok zayıf bağlantıları" olan kişilerin suç işlemek veya ülkenin güvenlik çıkarlarına aykırı eylemlerde bulunmak üzere ülkeye girmelerini önlemek için daha sıkı sınır önlemleri uygulayacağını da sözlerine ekledi.

Kuran-Kerim isveç danimarka