"Deli Dumrul" vergisi anayasaya aykırı çıktı

Almanya'da Türkler arasında 'Deli Dumrul Vergisi' olarak tanımlanan yeni radyo televizyon vergisinin anayasaya aykırı olduğu bildirildi. Halk arasında GEZ vergisi olarak da bilinen vergi, bu yıl başından itibaren yeni düzenlemelerle yürürlüğe girmişti.Ancak Alman Ticaret Odası (HDE) tarafından hukukçulara yaptırılan araştırmada yeni verginin anayas

Almanya'da Türkler arasında 'Deli Dumrul Vergisi' olarak tanımlanan yeni radyo televizyon vergisinin anayasaya aykırı olduğu bildirildi. Halk arasında GEZ vergisi olarak da bilinen vergi, bu yıl başından itibaren yeni düzenlemelerle yürürlüğe girmişti.

Ancak Alman Ticaret Odası (HDE) tarafından hukukçulara yaptırılan araştırmada yeni verginin anayasaya aykırı olduğu görüşü ortaya çıktı.

Konuyu araştıran anayasa uzmanlarından Christoph Degenhart, Frankfurter Allgemeine gazetesine yaptığı değerlendirmede yeni verginin adil olmadığını ve anayasanın eşitlik ilkesini zedelediğini söyledi.

Verginin eşit olmayan şekilde düzenlendiğini ve yeni uygulamada girişimcilerin ticaret hürriyetini kısıtladığını vurgulayan Degenhart, özellikle ticaret zincirine sahip büyük şirketlerin fazlasıyla olumsuz etkilendiğini kaydetti.

HDE Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Genth ise gazeteye yaptığı açıklamada ticari şirketlerle ilgili olan kaygılarının doğrulandığını söyledi. Genth, "Bu kanun acilen yeniden elden geçirilmeli." şeklinde konuştu.

HER EVDEN VERGİ ALINIYOR

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan yeni GEZ düzenlemesine göre, evde televizyon veya radyo olduğuna bakılmaksızın her haneden aylık 17,98 Euro vergi alınması öngörülüyor.

Özellikle büyük ticari şirkteler bu kapsamda yüklü miktarlarda vergi ödemek durumunda kalıyorlar.

Dar gelirliler, engelliler ve üniversite öğrencileri gibi toplumun çeşitli kesimleri de kendilerinin mağdur olduğunu belirterek, yeni kanundan dert yanıyor. CİHAN