ABD, Ahmed Şara'nın Washington ziyareti öncesi BM yaptırımlarının kaldırılmasını talep ediyor

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'nin geçici lideri Ahmed Şara'nın önümüzdeki pazartesi günü Beyaz Saray'da yapılacak üst düzey görüşmeye katılabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne önemli bir sunumda bulundu. Washington, Şara ve Suriye İçişleri Bakanı Enes Hitab'a uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngören bir karar tasarısı hazırladı.

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’nin geçici lideri Ahmed Şara’nın önümüzdeki pazartesi günü Beyaz Saray’da yapılacak üst düzey görüşmeye katılabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne önemli bir sunumda bulundu. Washington, Şara ve Suriye İçişleri Bakanı Enes Hitab’a uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngören bir karar tasarısı hazırladı.

Reuters tarafından elde edilen bilgilere göre, tasarı; Şara ve Hitab’a yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılması, mal varlıklarının dondurulmasının sona erdirilmesi ve silah ambargosunun iptali gibi maddeleri içeriyor. Ancak tasarının ne zaman oylanacağı henüz netlik kazanmış değil. Kabul edilmesi için 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nden en az 9 kabul oyu ve Rusya, Çin, ABD, Fransa veya İngiltere’nin veto etmemesi gerekiyor.

Suriye’de yaklaşık 14 yıl süren iç savaşın ardından Aralık ayında önemli bir siyasi değişim yaşanmış, Devlet Başkanı Beşar Esed, muhalif güçlerin -özellikle Heyet Tahrir eş-Şam’ın- düzenlediği hızlı bir operasyonla devrilmişti. Daha önce El Kaide ile bağlantılı görülen bu grup, uzun süredir BM yaptırım listesinde bulunuyor.

Ahmed Şara da bu yaptırımlardan etkilenen isimler arasında yer alıyor. Ancak BM’ye bağlı bir komite tarafından kendisine geçici seyahat izni verilmiş durumda. Bu nedenle ABD’nin sunduğu tasarı onaylanmasa bile, Şara’nın Washington’a gitmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada, Suriye’ye uygulanan Amerikan yaptırımlarını sonlandırmayı planladığını duyurmuştu. Ayrıca, BM denetçileri tarafından temmuz ayında yayımlanan bir raporda, Heyet Tahrir eş-Şam ile El Kaide arasında son yıl içinde “etkin bir bağ” tespit edilmediği belirtilmişti.

Tüm bu gelişmeler, Suriye ve ABD arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.

Suriye ABD